Shirt Nox

Kläderna och accessoarernas högborg

Vad är preppy?

Många har säkert redan hört talas om att klä sig "preppy" eller liknande uttryck. Men exakt vad är detta och var kommer det ifrån? Dessa frågor ska vi besvara i den här artikeln, och kanske även ge lite praktiska tips.

Preppy modet kommer från USA men är specifikt relaterat till delar av nordöstra USA och de gymnasieliknande skolor som finns där. Dessa kallas nämligen "preparatory school" och "preparatory" är en böjning av engelskans "prepare" som betyder förbereda. Dessa skolor var till för att förbereda elever för högre utbildning. Skolorna i detta område var huvudsakligen för överklassen och övre mellanklassen.

Idag associerar man preppy med skolor som Harvard och Yale, då man traditionellt gick till "prepatory school" för att förbereda sig för studier vid dessa och liknande universitet. Modet är specifik inspirerat av tidigt och mitten av 1900-talet, vilket är varför en hel del i preppy mode upplevs som klassiskt och stiligt.

För att kultivera denna look behöver man en del saker som kanske annars inte dyker upp i garderoben som en polotjröja, blazer, tennis- och golfinspirerade skjortor, kjolar eller klänningar, crickettröjor. För en med utförlig lista kan man ta en titt på artikeln Look Preppy från wikihow.com.

Men det är även accessoarerna som gör preppymodet och dessa finns lättillgängliga idag via butiker som Neckwear. Detta inkluderar saker som slipsar, flugor, kravatter, hänglsen, solglasögon, manschettknappar, strumpor, scarves med mera. Men tänk på hur många olika accessoarer som ingår i en och samma outfit då ett av nyckelorden för preppy är stilren.

När det kommer till andra aspekter av att se preppy ut kan man direkt börja tänka på håret, Till att börja med så bör man toppa håret var sjätte till åttonde vecka, det ska aldrig börja se sjabbigt ut. För män brukar man säga att de aldrig ska bli så långt att det kan sättas upp i en hästsvans och det mest klassiska är att det aldrig ens täcker öronen. För kvinnor brukar man tipsa om att hålla sig till klassiska frisyrer, som en hög hästsvans eller inbakad fläta. Vill man bära håret löst kan man överväga en snyggt diadem eller bara sätta upp ena sidan med ett par hårnålar.