Shirt Nox

Kläderna och accessoarernas högborg

T-shirtens historia

Det är omtvistat huruvida det var den amerikanska eller brittiska flottan som först introducerade t-shirten för världen. Vissa påstår till och med att det är den franska armén som är den rätta anfadern till plagget. En sak är dock alla överens om: det lätta bomullsplagget kom att förändra mode för alltid.

Innan t-shirten fick sitt genombrott så var det ulltröjorna som dominerade marknaden. Och med den vetskapen så kan man lätt förstå varför just detta plagg i bomull blev så populärt och varför det fick ett sådant enormt genomslag. Oavsett vilken militär styrka det var som var först med t-shirten så blev det ett väldigt skönt alternativ till ulltröjorna eller skjortorna som de tidigare haft under uniformerna.

Lite senare så kom plagget även in i populärkulturen genom artister som Elvis Presley och det syntes även i många hollywoodfilmer. Och vem ville inte vara lika cool som kungen av Rock n’ Roll eller den tidens hollywoodskådisar? Succén var definitivt ett faktum och i dag finner man plagget på billiga marknader såväl som i designerbutiker. Man kan alltså säga att t-shirten är ett plagg som fick en väldig framgångssaga, men som har en kort historia.