Shirt Nox

Kläderna och accessoarernas högborg

Rensa upp bland kläder och accessoarer

Åtminstone en gång varje år bör du ta dig tiden att verkligen rensa upp i garderoben. Du har säkert både det ena och det andra liggandes som du av någon anledning inte har något användning för. Kanske de inte passar in i din stil längre, har blivit gammal och sliten eller något helt annorlunda.

Första steget kommer alltid att vara att lägga fram allt så du får en bra överblick. Dela upp kläderna och accessoarerna i olika högar. Ett sorts plagg eller accessoar per hög. Börja nu gå igenom allt ett kategori i taget. Varje sak kan nu sorteras på ett par olika vis:

  • Saker du vill behålla
  • Saker du först måste laga
  • Saker du kan skänka
  • Saker du kan sälja
  • Saker du kan kasta

Allt du vill behålla kan ofta gå direkt tillbaka i garderoben. Men sådan som gått sönder på något sätt och du hellre lagar än kastar bort bör du lägga i en låda och besluta att ta itu med så snart som möjligt. Annars finns alltid risken att det inte blir gjort.

Frågan om att skänka, sälja eller kasta kan också bli aktuellt. Saker som uppenbarligen inte är något fel på men du inte vill behålla kan du ofta skänka bort. Saker du istället kanske bör sälja är mer exklusiva plagg, men framförallt smycken. Guldsmycken är ofta det som har högst andrahandsvärde. Saker som är trasiga på något sätt och du inte vill behålla är oftast bara att kasta bort.

Om du finner dig behålla allt eller nästintill är det ofta värt att gå igenom allt en gång till och denna gång vara lite mer hänsynslös. Om du inte omedelbart kan ärligt säga att du skulle använda det imorgon om tillfället passade, kanske det är värt att överväga någon av de tre sistnämnda kategorierna.